Tips till tonårsföräldrar inför valborgsfirandetHittade en bra artikel på UNT.se Barn&Föräldrar angående valborgsfirandet.


1. Så pratar du med din tonåring.
Ju längre din tonåring skjuter upp alkoholdebuten, desto bättre. Ett sätt att nå dit är att du pratar om alkohol och riskerna med att dricka sig berusad. Börja tidigt, redan i 12-13-årsåldern. Det är ingen idé att prata om alkoholens skadeverkningar kvällen innan valborg.
Vissa tonåringar är lätta att diskutera med, andra sluter sig och stänger in sig på sitt rum. Forskning visar att barn som har en nära relation till sina föräldrar klarar sig bäst. Prata med ditt barn med värme, tydlighet och engagemang lite då och då. Diskutera, lyssna och sätt dig in i ditt barns liv. När det passar, säger du att det inte är ok att dricka alkohol. Även en förälder med eget alkoholmissbruk har rätt att ta avstånd från att ens barn dricker. Det är alltid bra att själv ta reda på fakta, till exempel att ju mer och tidigare i livet ungdomar dricker alkohol desto större är risken att råka ut för olyckor och våldsbrott. Tonåringar har svårare än vuxna att bedöma konsekvenserna av sitt drickande.
Du kan också berätta om dina egna erfarenheter, du har ju också varit ung. Kanske om hur dåligt du mådde första gången du kom hem full eller om en kompis som råkade illa ut.
@Brödtext:Förklara varför du är orolig. Om du bara säger nej, förstår ditt barn inte vad du menar.

2. Så sätter du gränser.
Regler som gäller för dig: Köp inte ut, bjud inte på sprit hemma och acceptera inte att ditt barn dricker alkohol innan de fyllt 18 år. Berätta också om hur farligt det är med hembränt. Var tydlig med att äldre syskon inte får köpa ut sprit och föregå själv med gott exempel. Aktuell forskning visar att din egen attityd till alkohol har stor betydelse......(Läs mera här)


Kommentarer
Postat av: Karin

Intressant sida du har! Jag har läst igenom några av dina andra inlägg och jag gillar vad jag ser :D.

2011-05-07 @ 01:58:46
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0