Matbröd - div tips



Brödet
blir särskilt gott om man byter ut en del av degvätskan mot filmjölk eller yoghurt.

Alla grova bröd som bakas av fullkornsmjöl och surdeg blir bättre om de får stå i tre timmar
efter knådningen. Kornen sväller och smaken utvecklas. Låt därför brödet jäsa långsamt vid sval
temperatur.

Använd honung i stället för socker när du bakar med fullkornsmjöl. Eftersom det sötar starkare
tar man två tredjedelar honung i stället för den angivna mängden socker.

När du bakar med fullkornsmjöl bör du använda mer jäst eller ägg än annars.

Degar av fullkornsmjöl behöver en tredjedel mer vätska än andra degar.

Har du köpt alldeles nybakat bröd som fortfarande är varmt? Ta det ur påsen så fort du
kommer hem och låt det brödet kallna. Vill du ha en knaprig skorpa, lägg brödet i papperspåsen
igen när det svalnat.

Låt det nygräddade formbrödet svalna på ett galler i stället för i formen, annars blir brödet
fuktigt i botten och på sidorna.

Om du vill att formbrödet ska bli lika brunt på sidorna som på översidan ska du använda en form
av glas eller matt aluminium.

Matbröd som gräddas långt ner i ugnen kan lätt bli för mörkt på undersidan. Detta kan du
undvika om du sätter en tom plåt under plåten med brödet.

Pensla matbrödet med kaffe när det just tagits ut ur ugnen, då får det en vacker yta och smaken blir
också bättre.

Pensla brödet med en blandning av äggvita och lite vatten, så får det fin och frasig yta.

En bit rå potatis (som man byter ut då och då) i brödburken förhindrar att det bildas mögel.
Några sockerbitar gör också att brödet håller sig färsk längre.

En bit selleri i brödburken håller brödet fräscht länge.

Ställ degskålen på en hopvikt, fuktad handduk när du ska röra samman ingredienserna, så står
skålen stilla.

Degen jäser snabbare om du ställer bunken med degen i en stor plastpåse och knyter ihop löst.

Lägg degen i en smord skål, vänd den så att den smorda degytan kommer upp och täck över med
plastfilm, så torkar inte degen på översidan medan den jäser.

Lägg jäsdegen i en stor plastpåse när du ska knåda den, så blir du inte kladdig om händerna.

Olja händerna med lite matolja när du ska knåda svårknådade degar, så går det lättare.

Flytande margarin eller olja smord på limpornas långsidor gör att de lättare går att lossa från
varandra när de ligger i en långpanna.



Färska småfranskor
kan man få till frukost utan att behöva rusa till matbutiken på morgonen. Gör
en blandning av vatten och mjölk och pensla de dagsgamla bullarna. Grädda dem därefter i några
minuter i ugnen.

Varma bullar håller värmen längre om du lägger en bit aluminiumfolie under servetten/handduken
i brödkorgen.

Pensla bullarna med en blandning av mjölk och lite socker, innan du gräddar dem, så blir de läckert
blanka och bruna. Ett uppvispat ägg med en matsked mjölk i gör också brödytan blank.


Se även:
http://fragamormor.blogg.se/2010/april/baktips.html



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0