Nyårsmat - förslag på maträtter



Jordnötssnacks
Goda som tilltugg till välkomstdrinken

1 3/4 dl vetemjöl
50 g kallt margarin i klickar
200 g salta jordnötter
1 dl konjak
4 msk fint riven parmesanost

Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör i några sekunder tills det blivit en deg. (Obs! inte för länge! Då hackas jordnötterna sönder för mycket). Forma degen till långa fyrkantiga stänger. Ställ dem kallt att stelna i ungefär 30 minuter. Skär de sedan i kuber som gräddas i 200 grader i ca 10 minuter.


Skinkknyten
Goda till drinken
12 st

12 skivor rökt skinka
1 förp färskost med pepparrot eller vitlök
gräslök

Lägg 1 tsk ost på varje skinkskiva. Samla till ett knyte och be någon hjälpa dig knyta ihop försiktigt med ett gräslöksstrå.


Hummer med två såser
Beräkna en ½ hummer per person

Röd hummersås:
3 dl gräddfil
1 msk chilisås
1 tsk senap
½ tsk paprikapulver
2 msk konjak
3 msk rödkornskaviar eller löjrom

Blanda gräddfilen med övriga ingredienser till en slät sås. Sist rörs konjaken och rommen i. Täck över och ställ kallt tills såsen ska serveras.

Grön hummersås:
½ dl fryst, hackad, väl avrunnen spenat
1 msk hackad gräslök
1 msk ljus senap
1 liten pressad vitlöksklyfta
2 tsk socker
3 dl crème fraiche

Rör samman alla ingredienser och smaka av. Täck över och ställ kallt att dra tills såsen ska serveras.


Nyårspaj


Deg:

3 dl vetemjöl
125 g kall margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:
2 pkt fryst renskav
2 msk matfett
1 stor finstrimlad purjolök
2 tsk grovmalen svartpeppar
½ dl stark senap
1 dl mango chutney
1 tsk timjan
1 tsk salt
2 dl crème fraiche

Garnering:
Purjolök

Hacka samman ingredienserna till pajdegen. Arbeta ihop till en deg som plattas ut och ställ kallt att vila i 30 min. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar kant. Pricka botten med en gaffel och ställ kallt i ytterligare 30 min. Kavla ut ev överbliven deg och ta ut stjärnor med mått till garnering. Ställ även dessa kallt att vila. Stek renskaven i matfettet. blanda i purjon och låt den fräsa med på svag värme någon min. Blanda i övriga ingredienser och låt röran sakta puttra i 15-20 min. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 10 min. Bred sedan ut den avsvalnade renskavsröran i pajskalet och lägg på pajdegsstjärnorna (kalla). Grädda i ytterligare cirka 15 minuter. Strö över fint skivad purjolök.


Lax med grönkålsbomber
1 skiva per person

3 ägg
2 dl vispgrädde
salt, peppar
2 dl riven mild kryddost
1 dl riven parmesanost
1-2 krm riven muskot
250 g fryst, hackad grönkål

Vispa samman äggen med grädde, kryddor och ost. Låt den tinade grönkålen rinna av väl och rör sedan ner den i smeten. Smörj 12 små, höga portionsformar eller en stor ugnssäker form. Slå i smeten och grädda i 150 grader i ca 30 min. Kontrollera med en kniv i mitten att bomberna har stannat. Låt stå en stund och stjälp sedan upp dem. Servera dem ihop med laxen.


Läcker Laxpaté

ca 800 gl laxfilé (skinn- o benfri)
4 ägg
4 dl vispgrädde
2 ½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm kajennpeppar
4 skivor färskrökt lax
1 ask färskost med pepparrot

Dela laxen i mindre bitar. Lägg dem i matberedaren och kör samtidigt som du späder  med grädden. Tillsätt saltet, äggen - ett i sänder - och 2 skivor av den färskrökta laxen. Kör inte för länge, bara till en slät smet. Krydda och packa hälften i en limpform med tillklippt smörpapper i botten. Smörj formen innan du häller i smeten. När hälften av formen är fylld med smet lägger du i - i mitten - de 2 återstående laxskivorna, rullade runt en sträng av färskost. Täck med resten av smeten. Grädda i 175 grader på nedersta falsen i ca 1 timme. Lägg smörpapper över om patén verkar bli för mörk. Servera ljummen eller kallt.






Lyxig Chokladtårta

Bottnar:
200 g mandelmassa
2 ägg
1 msk vetemjöl

Fyllning:
200 g mörk blockchoklad
3 ägg
2-3 msk whisky
1½ dl florsocker
2 dl vispgrädde
8 dl (ca) sköljda och halverade jordgubbar

Garnering:
vispgrädde
jordgubbar
mörk blockchoklad

Riv mandelmassan grovt och rör den tillsammans med äggen vit och pösig. Tillsätt mjölet och grädda i en väl smord och bakplåtspappersklädd form med löstagbar kant i 175 grader i 20 min. Låt kakan svalna och dela den sedan i 2 bottnar. Smält blockchokladen i en skål över vattenbad. Rör samman äggulor och whisky och rör ner det i den smälta blockchokladen. Drag skålen från värmen. Vispa äggvitorna styvt och vispa ner florsockret lite i sänder. Vispa grädden. Vänd försiktigt samman choklad, äggvita och grädde. Lägg tillbaka den undre bottnen i den rengjorda formen. Häll hälften av cholkladmoussen ovanpå och lägg i jordgubbarna. Häll på resten av chokladsmeten och lägg på den översta bottnen. Ställ kallt att stelna. Innan serveringen garnera tårtan med vispad grädde, halverade jorgubbar och chokladrullar som görs så här: Smält blockchoklad och bred den över ett smörpapper. När den halvstelnat hyvlas den med osthuyvel och formas till rullar.


Apelsin-Puddingar
ca 4 st

1 dl maizenamjöl
½ dl strösocker
5 dl mjölk
saft och rivet skal från 1 apelsin

Garnering:
cumquats och citronmeliss

Blanda maizenamjöl och socker. Rör ut det i lite av mjölken. Koka upp mjölk, saft och skal från apelsinen. Tillsätt maizenablandningen och koka tills krämen tjocknar - under ständig omrörning. Häll upp i vattensköljda koppar och ställ kallt att stelna. Servera gärna någon fruktsås eller sylt till.


Glassbomb


1½ l vaniljglass
1½ l hallonglass
1½ l chokladglass

Garnering:
spunnet socker
carambolaskivor

Börja med att försiktigt röra vaniljglassen mjuk. Lägg den i en stor skål och tryck i en mindre skål så att glassen trycks upp mellan skålväggarna. Frys in 2-3 tim. Lossa sedan den lilla skålen försiktigt genom att hälla varmt vatten i den. Fyll med mjukrörd hallonglass och uprepa proceduren med en ännu mindre skål. Fyll sedan det sista hålet med chokladglass och frys in igen. När bomben ska serveras doppas den hastigt i hett vatten och stjälps upp. Garnera med spunnet socker och carambolaskivor.

Spunnet socker (sockervadd):

100 g vatten

200 g socker

50 g flytande glykos

 

Koka upp socker och vatten i en liten kastrull. Bildas kristaller på kastrullens kanter, sätt ett lock på glänt. Se till att sockret löst sig ordentligt innan du tillsätter glykos. Koka på hög värme tills lagen uppnått 155°C. Avstanna kokningen genom att doppa kastrullen i ett kallt vattenbad. Låt stå ett par minuter. Tag två gafflar och sätt rygg mot rygg (eller knipsa av trådarna på en ballongvisp och använd den). Doppa i sockerlagen, låt rinna av lite och svinga mellan t.ex. två kvastskaft. Ha tidningspapper under. Tag snabbt upp det nyspunna sockret och lägg den  runt glassbomben.



Mintmousse

3 ägg
3/4 dl strösocker
grön karamellfärg
1 krm pepparmint hushållsarom eller mintolja
3 dl vispgrädde
5 gelatinblad

Garnering:
små maränger, myntablad, blåa vindruvor, after eight-plattor

Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Vispa i karamellfärg och pepparmint. Vispa äggvitorna till styvt skum och vispa även grädden. Lägg gelatinbladen i blöt. Krama ur dem och smält dem. Vänd samma äggulesmet, äggvita och grädde försiktigt. Vänd snabbt ner gelatinet och häll upp smeten i vattensköljd kransform. Ställ kallt att stelna. När moussen ska sereras doppas formen hastigt i hett vatten. Stjälp upp den och garnera.


Fylld sockerkorg

5 dl strösocker
maränger
1 papaya
2 kiwi

Klä utsidan av en skål med bakplåtspapper. Smält sockret i en stekpanna och ringla det över den uppochnervända skålen. När sockret svalnat lossas det försiktigt från skålen och bakplåtspappret. Fyll korgen med maränger samt papaya- och kiwibitar precis innan den ska severas . Gör inte skålen för stor och fyll den inte heller för tungt! Servera med vispad grädde och låt gästerna bryta bitar av korgen.


Fryst Pina Coladasufflé

4 ägg
2 dl strösocker
4 dl vispgrädde
2 dl kokosflingor
3 msk persikolikör

Garnering:
annanasringar
vispad grädde
passionsfrukt

Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt. Vispa äggvitorna till styvt skum. Vispa grädden och vänd den försiktigt samman med äggvitor och äggulor samt kokosflingor och persikolikör. Häll smeten i en liten suffléform som först klätts med smörpapper på utsidan. Låt det gå en bra bit ovanför kanten så sufflén kan höja sig fint. Frys in över natten. Vid servering gareras sufflén med annanasringar, vispad grädde och innehållet från en passionsfrukt.


Cheesecake med citron


Mördeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 g smör
1 ägg

Fyllning:
200 g philadelphia cream cheese
1½ dl crème fraiche
2 dl kesella
1 dl strösocker
4 ägg
saft och skal från 1 citron

Garnering:
vispad grädde
citron

Blanda vetemjöl och socker. Tillsätt smöret (kallt) i klickar och hacka samman till en grynig massa. Tillsätt ägget och arbeta samman till en deg. Låt degen vila kallt ca 30 min. Tryck sedan ut den i en stor pajform. Tryck fast lite aluminiumfolie längs kanterna och pricka botten med en gaffel. Förgrädda i 175 grader i ca 10 min. Rör samman philadelphiaost, crème fraiche, kesella och socker. Vispa i äggen och blanda ner saft och skal från citronen. Grädda i 175 grader ca 45-50 min eller tills fyllningen stannat. Låt svalna och garnera med spritsad grädde och halva citronskivor.




http://fragamormor.blogg.se/2010/october/surfn-turf.html




http://fragamormor.blogg.se/2010/june/inbakad-oxfile-med-svamp.html




http://fragamormor.blogg.se/2010/february/hur-gor-man-plankstek.html




http://fragamormor.blogg.se/2010/july/sniglar-i-kryddig-smor-escargots-a-la-bourg.html






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0